torsdag, december 31, 2009

Fuck årslister, det handler om all-timers

Nu er året ved at ebbe ud og alle steder samles der op på årets bedste dit og dat... men ikke her! I stedet vil jeg begynde at anbefale det bedste gennem tiderne - og første emne er de bedste seriøse danske rapnumre. Det er bedømt ud fra både rappen i sig selv, beatet og teksten. Der arbejdes på at få lydeksempler til alle tracks.
Listen er som følger:

1. Malk De Koijn - Kosmisk Kaos

Førstevalget siger vel nærmest sig selv. Geniale tekster, fremragende levering og fantastisk beat med det stemningsfulde Benny Goodman sample. Alene linien "Min verden bryder sammen som en lego-planet/ og Geologeisme bli'r en egomentalitet" er Maarum prisen værdig.

2. M-Cnatet - Kapitler Til Glemmebogen

Måske det bedste skrevne danske rapnummer nogensinde. DixOnes produktion er fabelagtig og det hele leveres med følelse. Et utrolig ambivalent nummer og musikvideoen fanger stemningen perfektibelt.
Hele nummeret er et langt citat, så bare hør det!

3. Haven Morgan - Alle Alene I Verden
Måske det bedste danske breakupnummer nogensinde. Beatet er ekstremt simpelt, men voicesamplet er unikt og man kan mærke smerten i både Lange og Kejsers stemmer og så er linier som "Hvor er hun, er hun hjemme, eller er hun hos en anden fyr/ bider ham/ rider ham/ hvisker knep mig dit handyr?" og "Så kom til casting/ for mit ego søger stivelse/ trives med/ ikke at kende nogen rigtig, gi' mig illussioner/ her i Smilets By hvor ingen rigtig smiler mere/ en stor gravplads hele menneskeheden hviler her".

4. Clemens - Den Anden Verden

Cellostykket kombineret med Jesper Nordenströms piano gennem hele nummeret lægger grobunden for Clemens' manifestation som en af de bedste danske MC's gennem tiden. Der observeres på makroniveau om alt i verdenen der ikke er til at forstå for mening mand.

5. DGP - Dommedag Nu

Det kan godt være at Jokeren for længst er faldet af på den, men manden har vist flere gange gennem tiden hvor fantastisk han kan være. Kvinde Din var hudløst ærlig, men det er for mig Dommedag Nu han vil blive husket for. Nummeret er beskrevet i coveret som "Depression og Cokenedtur" og det er præcist den følelse man får af det bombastiske klokkespil og når hr. Dahl starter ud med at sige "Jeg vågner op hver dag i en kold sved - mareridt/ kigger på mit papir og det er bare hvidt/ for jeg kan ikke sætte ord på min galskab/ kraften der driver værket - hver dag er jeg mere mærket".

6. Acorn - Forgive Me Then
Da jeg i sin tid anmeldte Acorns "The Sicknature" på Undergrunden.DK var dette nummer et af dem der virkelig fik det op nær topkarakteren. Første vers dedikeret til hans mor, hvor han beder hende om at tilgive hende. Andet vers er til faren, som han selv tilgiver. Alt akkompagneret af en drivende stryger og drumrolls. Det bliver virkelig intenst når han fx siger "Why did you let your sperm crack my egg in the first place" eller "Damn, I never told, but how could I tell you that I loved you/ you always see the world through the bottom of a bottle".

7. Suspekt - Amore Infelice

Beatet er godt nok bitet fra Petter, men det er gjort væsentlig bedre og Orgi-Es levering og flow er superb. Det at høre nummeret føles nærmest i sig selv som en depression. Og så er stopmotionvideoen lidt af et mesterværk!

8. Kasper Spez - Kloak Barbie

Det er lidt sjovt at tænke på at for blot fem års tid siden var Spez mest kendt som punchlinerapper. Dette var nummeret der fik folk til at få øjnene op for hans digteriske måde at skrive tekster på. Es' drivende basgang er baggrundsmusiken for Kaspers eminente levering og tekst. Tjek især også op for hans første EP på Run For Cover.

9. Majid - New Love

Jeg betragter dette som en af Tue Tracks bedste produktioner, hvis man da overhovedet kan begynde at evaluere hans stime af mesterværker. Det er et ekstremt simpelt reggaesample, men det fungerer bare så godt. Majids lidt syngende flow passer perfekt til og hele temaet om at gå til sin mor og fortælle om en ny kærlighed og bede om råd er jeg så meget nede med!

10. Analyse, Daversatile & Boonrawd feat Inspired - The Feeling Of Something

The Feeling Of Something fra gratis kompilationen "The Walking Poster" er et af de mest organiske danske rapnumre. Trommerne svæver, keysne er fængende, stryger og bas giver den flerstemmige følelse og Inspired passer perfekt til det drevne liveunivers.

11. Bumsestilen - Det Går Fint

Igen en MC der engang blot var kendt som punchlinerapper. På Naturligvis brød han ud på Fordømt Rådden Røw og ikke mindst dette nummer som seriøs, lidt deprimeret tekstskriver. Swabs langsomme produktion og det højt pitchede voicesample klæder Thomas T vildt godt. Nummeret handler om pigen der kommer igen og igen for at knalde, men ikke vil have et forhold og især linier som "Hva' er der med hende/ hun gik fra at være veninde/ til gudinde/ til et minde/ der ikk' vil forsvinde/ fra min nethinde" og "Jeg bærer et smil og prøver på at holde facaden/ mens jeg jagter min sjæl, når den flygter ned af gaden.

12. K-liir - 3 Ting

3 Ting handler som titlen lidt antyder om tre ting der går K-liir på. Over et velproduceret O-Jay beat kommer Liir omkring debatten om chauvenisme i raptekster, hvorfor han rapper og hvorfor han egentlig er her. En af forcerne er omkvædet, der skifter før hvert vers. Sammenligningen med Hanne Vibeke Holst og Ray Benzino er grineren og når han siger "Jeg har min kæreste Anne, hende elsker jeg/ så jeg mænger mig ikke med groupies, der er dansk raps fælleseje" kan man høre modsætningen mellem ham og mange andre danske rappere.

13: Nappion - Not Never, Ever Again
Det er lidt sjovt at mange har den opfattelse af Nappion at han ikke kan skrive seriøse tekster, for det blev bestemt modbevist på Røndevouz på dette nummer der handler om to piger han var forelsket i, fik gjort til sin bedste veninde, men aldrig fik gjort noget ved og i stedet smed muligheden for kærlighed væk ved at være sammen med en anden. "My best friend found out/ it was horrible, she went and cried her eyes out/ I broke her heart/ Goddamn, it was my fault/ if I had told her everything from the start/ it could have been different...". Det siger det hele.

14: L.O.C. - Gemt Væk

Produktionen er intet mindre end eminent! Og L.O.C. er fantastisk over det minimalistiske tæppe Troo.l.s & Rune Rask har kreeret. Kombinationen af sang og rap fungerer bare og teksten er reel

15. J-Spliff - Eternal Horizon
Nummeret er desværre ikke udgivet officielt, men blot en del af Rap-O-Fonia koncerten der var for 1½ års tid siden i Århus. Jay fortæller om en splittet barndom i spoken word over et sublimt strygerarrangement. Det leveres med følelse og stemingen fanger. Hudløst ærligt.

Runners up: Himmelfarhtsstrasse - Verdensmanden, Kasper Spez - Tøsedrengen, Negash Ali - Think Twice, UFO - VI 2 Amigo og Cab - Hvad vil du?

3 kommentarer:

 1. En rigtig spændende blog og et rigtigt godt initiativ. Min liste havde måske set lidt anderledes ud, men sådan er vi jo alle så forskellige( er dog enige i mange af valgene).
  Keep up the good work !
  Jakob

  SvarSlet
 2. Yo Nyboe!
  Fed blog du har dig.
  Du kan ændre bredden i dine YouTube videoer under HTML-koden..
  Her foreslår jeg at du med dit meget smalle format på bloggen ændrer videoerne til max 424 under "width"

  Hygge hygge! :)

  SvarSlet